Adveni Bezlepkový DELIKATES EXTRA chléb se směsí semínek 500 g
Popis
Slunečnicová, dýňová, lněná hnědá, lněná zlatá a chia semínka tvoří 42 % obsahu směsi. Takové množství semínek má i směs BODYGUARD, ta však je doplněna o rostlinné proteiny, které mají přínos nutriční, avšak technologicky neumožňují takovou nadýchanost výsledného pečiva jaké se těšíme u DELIKATESU.
DELIKATES EXTRA na rozdíl od DELIKATESU neobsahuje kmín, obsahuje o něco více karobového prášku a jeho chuť tak vyznívá více do oříškova. Avšak pokud máte kmín rádi, můžete ho přidat a nic tím nepokazíte.
Chléb ze směsi můžeme připravit
a) v domácí automatické pekárně, viz foto 1
b) v klasické troubě ve formě, viz foto 2
c) v klasické troubě volně, viz foto 3
d) v klasické troubě ve formě s poklicí
Postupy pro tyto 4 způsoby následují.
ad a) Návod k přípravě v domácí automatické pekárně
- Do mísící nádoby nalijeme vlažnou vodu.
- Přisypeme obsah balení.
- Uprostřed směsi vytvoříme důlek, do kterého nasypeme sušené droždí. (Případně rozdrobíme čerstvé droždí.)
- Pečeme na krátký program cca 2 hodiny, maximálně 2 hodiny a 10 minut.*
*Pozor, mnoho domácích automatických pekáren nabízí přímo bezlepkový pečící program, který je ale obvykle tříhodinový. To je pro chleby Adveni příliš dlouho, chléb by byl vysušený. Držte se našeho návodu, skutečně zvolte krátký program cca 2 hodiny – maximálně 2 hodiny a 10 minut.
ad b) Návod k přípravě v klasické troubě ve formě
Do skleničky nalijeme 40 ml z celkového množství vlažné vody, přidáme lžičku cukru, rozdrobíme čerstvé droždí (nebo nasypeme sušené droždí) a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.
Ve velké míse smícháme směs, 340 ml vlažné vody a připravený kvásek. Hněteme cca 5 minut do hladkého těsta.
Nádobu, ve které budeme péct, vyložíme pečícím papírem. Přesuneme do ní těsto a zakryjeme ho potravinářskou fólií, aby neoschlo. Necháme kynout cca 45 minut.
Na troubě navolíme program horní-dolní ohřev. Troubu předehřejeme na 250 °C a na její dno dáme starý plech na pečení, na který nalijeme cca 1 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.
Pečící nádobu s vykynutým těstem vložíme do rozpálené a zapářené trouby a při teplotě 250 °C pečeme po dobu 20 minut.
Poté troubu otevřeme a páru vyvětráme, vyndáme spodní starý plech, teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme 30 minut.
Pak chleba vyklopíme z formy, opatrně sundáme pečící papír a pečeme ještě 10 minut na mřížce, abychom docílili pěknou kůrku ze spodu.*
Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.
*Pozor, celková doba pečení se může mírně lišit – v závislosti na typu trouby. Je proto třeba řídit se i zkušeností s vlastní troubou. Že je chléb hotový, prověříme známým testem se špejlí – zapíchneme ji do chleba, a když ji vytáhneme suchou, chléb je upečený. Správně upečený chléb poznáme také tak, že zaklepeme na spodek a ten musí „zvonit“, tzn. znít dutě.
Shrnutí časů:
Vzejítí kvásku cca 10 min.
Hnětání těsta do hladka cca 5 min.
Kynutí cca 45 min.
Pečení celkem 1 hodinu:
1. na 250 °C s párou – 20 min.
2. na 200 °C bez páry – 30 min.
3. na 200 °C bez formy na pečení – 10 min.
ad c) Návod k přípravě v klasické troubě volně
Do skleničky nalijeme 30 ml vlažné vody, přidáme lžičku cukru, rozdrobíme čerstvé droždí (nebo nasypeme sušené droždí) a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.
Ve velké míse smícháme směs, 300 ml vlažné vody a připravený kvásek. Hněteme cca 5 minut do hladkého těsta. (Ano, skutečně použijeme méně vody!)
Těsto necháme kynout v míse po dobu cca 75 minut. Mísu překryjeme potravinářskou fólií, aby těsto neoschlo. Vykynuté těsto musí viditelně zvětšit objem.
Vykynuté těsto vyklopíme na pečící papír, který máme položený ideálně na sázecím prkénku, ale vystačíme si i s obyčejným dřevěným. Plastovou stěrkou těsto vytvarujeme do tvaru kulatého bochníku - raději vyššího o menším průměru.
Vytvarovaný bochník můžeme zakrýt použitou mísou od robota, aby neokoral. Nechám znovu kynout, nyní po dobu 15 minut.
Na troubě navolíme program horní-dolní ohřev. Troubu rozehřejeme na 250 °C, na spodní rošt položíme starý plech na pečení a zároveň do trouby vložíme plech, na kterém budeme chléb péct. I tento plech, na který vykynuté těsto posléze položíme, musí být totiž rozpálený.
Vykynutý chléb "zastříkneme" vodou z rozprašovače a pomocí prkénka jej i s pečícím papírem opatrně sesuneme na pečící plech.
Do starého plechu na spodním roštu vlijeme cca 1 litr horké vody. POZOR na horkou páru, která vznikne, ať vás neopaří. Troubu rychle zavřeme, aby nám vzniklá pára neunikla. Takto při teplotě 250 °C v zapářené troubě pečeme bochník 15 minut.
Po 15 minutách troubu otevřeme a vyvětráme, chléb znovu „zastříkneme“ vodou z rozprašovače, vyndáme starý plech se zbytkem vody (pozor, bude horoucí) a snížíme teplotu na 200 °C. Pečeme ještě 40 až 45 minut.*
Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce.
*Pozor, celková doba pečení se může mírně lišit – v závislosti na typu trouby. Je proto třeba řídit se i zkušeností s vlastní troubou. Že je chléb hotový, prověříme známým testem se špejlí – zapíchneme ji do chleba, a když ji vytáhneme suchou, chléb je upečený. Správně upečený chléb poznáme také tak, že zaklepeme na spodek a ten musí „zvonit“, tzn. znít dutě.
Shrnutí základních doporučených časů:
Vzejítí kvásku cca 10 min.
Hnětání těsta dohladka cca 5 min.
První kynutí cca 75 min.
Druhé kynutí cca 15 minut.
Pečení celkem 1 hodinu:
1. na 250 °C spárou – 15 min.
2. na 200 °C bez páry – 45 min.
ad d) Návod k přípravě v klasické troubě ve formě s poklicí
- Do skleničky nalijeme 30 ml z celkového množství vlažné vody, přidáme lžičku cukru, rozdrobíme čerstvé droždí (nebo nasypeme sušené droždí) a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.
- Ve velké míse smícháme směs, 300 ml vlažné vody a připravený kvásek. Hněteme cca 5 minut do hladkého těsta.
Těsto necháme kynout v míse po dobu cca 75minut. Mísu překryjeme potravinářskou fólií, aby těsto neoschlo. Vykynuté těsto musí viditelně zvětšit objem. - Vykynuté těsto vyklopíme na pečící papír, který máme položený ideálně na sázecím prkénku, ale vystačíme si i s obyčejným dřevěným. Plastovou stěrkou vytvarujeme do kulatého bochníku - raději vyššího o menším průměru.
- Vytvarovaný bochník můžeme zakrýt použitou mísou od robota, aby neokoral. Necháme znovu cca 15 minut kynout.
Troubu rozehřejeme na 250 °C. Zároveň do ní vložíme formu, ve které budeme chléb péct. I forma, do které vykynuté těsto posléze přesuneme, musí být totiž rozpálená. - Vykynutý chléb zastříkneme vodou z rozprašovače a pomocí prkénka jej i s pečícím papírem opatrně sesuneme do rozpálené nádoby a uděláme do něj zářez/y. "Zastříkneme" vodou z rozprašovače. Rychle přiklopíme poklicí a zavřeme troubu. Takto na 250 °C pečeme 20 minut.
Po 20 minutách odklopíme poklici, znovu „zastříkneme“ vodou z rozprašovače a snížíme teplotu v troubě na 200 °C. Odkrytý chléb dopékáme cca 40 minut.* - Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce.
*Pozor, celková doba pečení se může mírně lišit – v závislosti na typu trouby. Je proto třeba řídit se i zkušeností s vlastní troubou. Že je chléb hotový, prověříme známým testem se špejlí – zapíchneme ji do chleba, a když ji vytáhneme suchou, chléb je upečený. Správně upečený chléb poznáme také tak, že zaklepeme na spodek a ten musí „zvonit“, tzn. znít dutě.
Shrnutí základních doporučených časů:
Vzejítí kvásku cca 10 min.
Hnětání těsta dohladka cca 5 min.
První kynutí cca 75 min.
Druhé kynutí cca 15 minut.
Pečení celkem 1 hodinu:
1. na 250 °C s poklicí – 20 min.
2. na 200 °C bez poklice – 40 min.
Nedokážete celý bochník chleba zkonzumovat začerstva? Naše směsi byly vyvinuty tak, abyste si pečivo z nich mohli zamrazit. Pečivo si zachová své kvality i po rozmražení.
Složení:
směs semínek 42 % [slunečnicová semínka loupaná, dýňová semínka loupaná, lněná semínka zlatá, lněná semínka hnědá, mletá semena chia (Salvia hispanica)], kukuřičný škrob, bramborový škrob, tapiokový modifikovaný škrob, dextróza, jedlá sůl, karobový prášek, emulgátor: slunečnicový lecitin, zahušťovadlo: guarová guma, látka zlepšující mouku: kyselina L-askorbová.
Bez lepku, mléka, vajec, sójové mouky, sójového lecitinu, lupinové mouky, deproteinovaného pšeničného škrobu, barviv, aromat a konzervačních látek.
Průměrné výživové hodnoty na 100g:
Energetická hodnota: 1760 kJ / 420 kcal; Tuky: 18,9 g; z toho nasycené mastné kyseliny 2,17 g; Sacharidy: 46 g; z toho cukry 1,8 g; Vláknina: 12 g; Bílkoviny: 10,6 g; Sůl: 1,64 g; Omega 3 mastné kyseliny: kyselina alfa-linolenová: 2,57 g
Balení:
500 g
Skladování:
Skladujte v suchu, chraňte před teplem.
V naší nabídce naleznete také jiné směsi na bezlepkové pečivo i další produkty zdravé výživy.
Bezlepkové směsi na chléb
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Adveni Medical se dlouhodobě věnuje oblasti výživy a lidského zdraví. Hlavní specializací značky Adveni je výroba bezlepkových směsí na pečení z netradičních pseudoobilnin jako jsou teff, quinoa, amarant a čirok, které vynikají svými nutričními vlastnostmi a také z kaštanu, který je další přínosnou alternativou nejen pro celiaky, ale pro všechny ty, kteří chtějí udělat něco pro své zdraví. Adveni klade velký důraz na výběr kvalitních surovin, na odborný vývoj receptur a jejich bezlepková výroba je podrobena nejpřísnější kontrole.