Díky vašemu velkému zájmu, mohou být naše dodací lhůty delší. Prosíme vás o trpělivost. Děláme vše proto, abychom připravili balíčky co nejdříve.

Allnature Xantanová guma 100 g

Xantanová guma zlepšuje kvalitu pečiva a působí jako emulgátor a přírodní stabilizátor. Vynikající nejen pro přípravu bezlepkových pokrmů.

  • 65 Kč 10 Kč –15 %
  • (>10 ks) Skladem
    Můžeme doručit do: 25.11.2024
55 Kč
Kategorie: Pomocníci při pečení
 

Xanthanová guma se využívá pro své zahušťovací schopnosti. Pomocí ní dokážete zahustit své pokrmy jako jsou různé dresingy, instantní polévky, sirupy, mléčné výrobky, omáčky a pekařské výrobky. K výrobě zmrzliny pomáhá zabraňování vytvářet ledové krystalky. Využití xanthanové gumy je i v kosmetice, kde se přidává do různých krémů a past. Jedná se o bezlepkovou potravinu, proto je vhodná k zahušťování pokrmů pro lidi s celiakií.

Xantanová guma, které se někdy říká i xantan, nebo E 415, je prášek bez chuti a bez zápachu, který se získává fermentací sacharidů za pomoci bakterie Xanthomonas campestris. Vzniklý polysacharid má molekulovou hmotnost okolo 200 000 a v případě xanthanových monomerů se skládá z glukózy, kyseliny glukuronové, manózy, esterifikované kyseliny octové a kyseliny pyrohroznové.

Xantanová guma je hydrokoloidní, takže na sebe dobře váže vodu. Této její vlastnosti se využívá především při náhradě lepku, protože pomáhá zlepšovat vlastnosti těsta vyráběného z bezlepkových surovin. Pečivo se s xantanem daleko méně drobí, lépe drží tvar, ale hlavně vydrží daleko déle vláčnější.

Xantan můžete používat jak při klasickém pečení, tak při přípravě pečiva v domácí pekárně. Přidává se zamíchaný do mouky a může se použít nejen do kynutého těsta, ale například i do lineckého, piškotového, třeného, odpalovaného, nebo listového těsta.

Při přípravě bezlepkových výrobků se dává 1 až 2 g xantanové gumy na 1 kilogram všech suchých hmot použitých při přípravě těsta. Hotové výrobky, a to nejen pro celiaky, zůstávají s xantanovou gumou daleko déle křehké, čerstvé a pomaleji vysychají.

Xantan se ale dá použít i při přípravě dressingů, masových šťáv a omáček, při zavařování masa, domácí výrobě šunky, zmrzliny, nebo dokonce cukrovinek, které budou mít konzistenci “gumových medvídků“.

Složení:

100% xanthanová guma (80 mesh) E415

Jak používat:

Jako přírodní stabilizátor a emulgátor do potravin. Zlepšuje a prodlužuje trvanlivost pečiva. Výborně nahrazuje funkci lepku u bezlepkových výrobků. Používá se jako zahušťovadlo, nosič, plnidlo a stabilizátor emulzí. Spolu s dalšími gumami tvoří gely.

Balení:

100 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole:

allnature-logoAllnature s. r. o. je společnost zabývající se dovozem a následnou distribucí profesionální vlasové a pleťové kosmetiky a doplňků stravy. V jejím portfoliu naleznete velmi kvalitní produkty, z nichž většina je na přírodní bázi.