Irský mech - účinná mořská řasa
Irský mech je jednou z velmi dobře probádaných mořských řas. Desítky let je využíván v potravinářství, kosmetickém průmyslu, doplňcích stravy a např. i pro výrobu nádobí z mořských řas. Mořské řasy jako kelp nebo dulse jsou v České republice dobře známy, ale o Irském mechu se příliš nemluvilo.
Pokud jíte např. smetanu ke šlehání Kunín, tak právě ta obsahuje tzv. karagenan - chemicky upravený výtažek z Irského mechu. Další výrobky, které obsahují karagenan jako stabilizátor jsou např. sýr gervais nebo sojový dezert alpro. Obecně je dobré upřednostnit celistvý a čerstvý mech před jakýmikoliv výtažky. Jen tak jsou v něm uchovány všechny pozitivní účinky. Při výběru Irského mechu sledujeme také to, zda je sbírán na kontrolovaném mořském pobřeží a neobsahuje žádné těžké kovy.
Zaměřeno na pleť, aneb z moře pochází život.
Pojďme se blíže seznámit se skutečnými účinky mořských řas. Dnes nás bude zajímat zejména čerstvý Irský mech, čerstvá mořská řasa, kterou jsme se nadchly už před několika lety a kterou stále studujeme z vědeckých a experimentálních zdrojů. Objevujeme další a další informace, které nás nepřestávají udivovat a s touto mořskou řasou nás více a více sbližují. Chtěly bychom se s vámi o vše podělit a společně pochopit, co v sobě skrývá.
Historie mořských řas sahá až do počátků života. Jak poeticky kdysi napsal herbalista Dr. Shook, zabývající se hojně Irským mechem, „z oceánu přichází celý život“. Díky svým nutričním hodnotám mořské řasy patřily, a doposud stále patří, mezí hodnotný zdroj potravy. Nabízejí celou škálu příznivých účinků, jak navenek, tak zevnitř.
Mořským řasám někdy říkáme ‘‘mořská zelenina‘‘. Většinou rostou blízko pobřeží v mělkých vodách, na skalách či kamenech, někdy úplně divoce, jindy kultivovaně. Vědci mořské řasy rozdělují botanicky do 3 skupin – zelené, hnědé a červené. Rozdělení do některé ze skupin probíhá na základě různých biologických parametrů a někdy jejich barva či struktura může být zavádějící. Vše navíc může být ovlivněno mnoha vnějšími faktory.
Irský mech neboli hezky česky Puchratka kadeřavá, latinsky Chondrus crispus, anglicky Irish Moss, se řadí mezi řasy červené (red algae), i když zrovna ten náš má barvu velmi světlou až skoro průsvitnou. Svojí strukturou a složením však do této skupiny červených mořských řas patří.
Irský mech a mořské řasy jsou jedinečným zdrojem minerálů a dalších pro tělo nezbytných živin. Mořské řasy mohou poskytovat minerály, které často neobsahují sladkovodní a potravinářské plodiny pěstované na nerostných půdách.
Mořské řasy jsou tvořeny z 20-50% suchými minerální látkami (Kazutosi, 2002), což je příznivě vysoké číslo. Tento údaj se získává vypálením organického materiálu mořských řas a zvážením zbývajícího popela. Mořské řasy v sobě obsahují: draslík, sodík, vápník, hořčík, zinek, měď, chlor, síru, fosfor, vanad, kobalt, mangan, selén, brom, jod, železo a fluor.
Vliv Irského mechu na naši pleť a vlasy: proč kosmetické firmy používají do svých výrobků Irský mech?
Irský mech mimo jiné obsahuje aminokyseliny citrulin a arginin, které znají především fitness nadšenci. Udělá radost i nám ostatním. Citrulin a arginin je složkou mořské biomasy pocházející z červených řas. Je to stabilní dipeptid (molekula složená ze dvou molekul aminokyselin), který zlepšuje biologickou dostupnost argininu zvyšováním hladiny energie pokožky. Pro nás je klíčové, že citrulin a arginin podporují růst a metabolismus buněk a chrání pokožku. Kromě toho jsou důležitým zdrojem dusíku nezbytným pro syntézu bílkovin a kolagenu. Citrulin a arginin je doporučován pro prevenci a zpomalení stárnutí pokožky. Působí jako ochrana kůže v extrémních podmínkách, jako je chladné a suché klima, znečištění a klimatizace. Pomáhají také hojení ran.
Irský mech, díky vysokému obsahu polysacharidů, změkčuje a uklidňuje pokožku i vlasy. Používá se k zabránění předčasného stárnutí. Nejčastěji je používán místně pro vyhlazení vrásek na kůži, vaky nebo tmavé kruhy pod očima. Podporuje zdraví a projasněnost pleti.
Z vlastní zkušenosti mohu tyto účinky potvrdit. Kosmetika s Irským mechem dodává pokožce vitalitu a mladší vzhled, napomáha obnově kolagenu.
Irský mech je skvělým tonikem pro udržení mladistvé a čisté pokožky. Vzhledem k tomu, že obsahuje vitaminy A, B, C, D, E a K, které vyživují pokožku, byl použit k léčbě psoriázy, ekzému, akné, růžovky, svědění, suché a popraskané kůže, vyrážky, dermatitidy, spálení sluncem, opary a k redukci výskytu křečových žil. Důležitým vitamínem, který je obsažen v Irském mechu, je vitamín K. Dle studií o účinku vitamínu K na tělo, je vitamín K spojován s pružností pokožky. Jak stárneme, začne se pokožka vrásčit, protože začne ztrácet svou elasticitu. Přidání krému či masky nabité vitamínem K může pomoci zlepšit vlastní elasticitu pleti, zjemnit vzhled vrásek, dále např. vaků nebo tmavých kruhů pod očima.
Jak jíst mořské řasy? Ve velkém? Nárazově? Dlouhodobě? Pomálu a pomalu? Aneb jak se nepředávkovat.
Konzumovat tepelně nezpracované mořské řasy může přinést mnoho výhod. Podle výsledků některých studií a kazuistik lze mnoho fyzických onemocnění jak u lidí, tak u jejich domácích zvířat, řešit pravidelným přidáváním mořských řas do jejich jídelníčku. Ačkoli terapeutické složky mořských řas mohou být extrahovány i jednotlivě, v případech chronických onemocnění se obvykle doporučuje jíst celé mořské řasy, nikoliv extrakty. Pojďme se však na konzumaci mořských řas podívat lehce vědecky.
U některých osob může trvat až 4 měsíce, než si trávící soustava začne produkovat specializované enzymy, které mořské řasy důkladně tráví. U některých osob je zase důkladné trávení mořských řas téměř okamžité. Enteroflora každého jednotlivce musí často vyvinout úsilí k rozpoznání molekulárních struktur mořských řas a následně k jejich využití v těle. To je základ pro odborné doporučení: je mnohem produktivnější jíst malé množství mořských řas denně, než větší množství příležitostně. Klíčem k adaptaci na využití mořských řas pro organismus je nutné neustálé vystavování se nové potravině. Jinými slovy řečeno, mořské řasy je třeba jíst dlouhodobě, tak jako je konzumují třeba dlouhožijící Japonci. V důsledku takové pravidelné a dlouhodobé konzumace mořských řas – po menších dávkách – mohou pozitivní léčebné změny nastat za několik týdnů až měsíců. Některé kazuistiky a zkušenosti ale ukazují, že žádané účinky se mohou objevit i v řádu dní (zejména u zvířat).