Jak pomoci krvetvorbě?
Bledá pleť, únava, slabost, omdlévání, bušení srdce, hučení v uších, bolesti hlavy, závratě a někdy i dušnost. Všechny tyto projevy jsou známkou chudokrevnosti, kterou bychom určitě neměli podceňovat.
Je vhodné navštívit včas lékaře, protože je zapotřebí nejprve určit příčinu anémie a teprve poté nasadit cílenou léčbu. I za běžnými stížnostmi na nekvalitní lomivé nehty a vypadávání vlasů lze vystopovat jako možnou příčinu anémii.
Kde vzniká problém?
Transport kyslíku mají na starosti červené krvinky, v nichž se váže na červené krevní barvivo, které se nazývá hemoglobin. Máte-li anemii, krev obtížně získává dostatek kyslíku a nemůže jej pak distribuovat do svalů, mozku a do dalších orgánů. Moderní strava, spojená s konzumací průmyslově připravovaných potravin, bývá často nevyvážená. Ze střeva se pak nevstřebávají potřebné látky pro výstavbu červených krvinek a dochází k nutriční anémii, která je spojena s nedostatkem železa, jenž je základní složkou hemoglobinu. Existuje ještě řada dalších příčin chudokrevnosti, které jsou součástí mnoha jiných poruch či nemocí.
Už víte, co vám chybí?
Po tom, co jsme si řekli o příčinách anemie, je logické, že jejímu vzniku předejdeme pestrou stravou obsahující optimální množství železa, dále kyseliny listové, vitamínu B12, vitamín B2 (riboflavin) a B6 (pyridoxin). Udržovat krvinky zdravé pomáhají i vyšší dávky vitamínu C, který přispívá také ke snížení únavy a je univerzálním klíčem k odolnosti organizmu.
Vezměte na pomoc rostlinné látky
Proti chudokrevnosti můžeme použít také sílu rostlin. Dodávají tělu látky podporující tvorbu červených krvinek, díky nim také lépe využijeme železo a minerály přijímané z potravy.
Rostliny, které prospívají krvi
Nehleďme na vinnou révu pouze jako na výchozí surovinu chutného alkoholického nápoje, i když je jeho střídmé popíjení doporučováno pro zdraví. Vinná réva se sama obhájí jako zdroj vitamínů, minerálů, bílkovin, organických kyselin a aminokyselin. Krvi prospívá díky obsaženým vitamínům skupiny B a vitamínu C. Některé vitaminy a minerály přítomné v hroznech příznivě ovlivňují tvorbu červených krvinek. Jsou bohaté také na bioflavonoidy. Vitamin C má příznivý vliv na tvorbu kolagenu, který je důležitý pro zdraví cév těch nejtenčích – vlásečnic. Zmiňme ještě třísloviny ve vinné révě, které mají také prospěšný vliv na pevnost vlásečnic. Některé obdobné látky, které obsahuje vinná réva, najdeme například v černém bezu. Jsou to opět flavonoidy, třísloviny, silice, vitamíny skupiny B a vitamín A, který podporuje metabolismus železa a funkce imunitního systému. Příroda obdařila bioflavonoidy i ostružiník křovitý, kde opět můžeme těžit ze vzájemně se posilujících účinků antioxidantů s vitamínem C. Ostružiny obsahují také draslík, hořčík, železo, vlákninu a kyselinu listovou.
OKÉNKO ODBORNÍKA
„Vyřešte chudokrevnost přírodní cestou potřebnými vitaminy“
Únava může mít mnoho příčin: od nedostatku odpočinku, pohybu, přes přemíru stresu, špatné složení stravy a nedostatek slunečního svitu v tomto ročním období až po tzv. chudokrevnost, tedy nedostatek červeného krevního barviva – hemoglobinu. Důležité je vždy tyto příčiny vyšetřit. Pokud vyšetření neprokáže závažné onemocnění, lze proti únavě bojovat několika způsoby. Nejdůležitější je změna životního rytmu, dostatečný spánek a vyvarování se stresu, ideálně v kombinaci s dodržováním zásad zdravé výživy. Pokud tohoto nejsme schopni, můžeme použít i některé kvalitní doplňky stravy. A jak je poznáme? Především bychom je měli kupovat v lékárně, kde nám lékárník poradí. Složení by mělo být komplexní: tedy vitamíny zejména skupiny B a C, kyselina listová, stopové prvky, železo. A prospět mohou i některé osvědčené přírodní produkty.