RAW strava nepatří k nejnovějším trendům ve výživě, ale pro někoho se může jednat o zajímavý trend, kterým se snadno lze nechat inspirovat. Počátky RAW stravování, alespoň jak je v dnešní době známe, se datují přibližně ke konci 19. století.
Pevně věřím, že se takto běžně stravovaly již dávné civilizace, ale zde se spíš jednalo o přirozenou podobu potravy bez možnosti výběru, než čistý úmysl konzumace tepelně neupravených surovin.
Tímto se nám vlastně odkrývá podstata celého RAW stravování. Frutariáni, jak si vyznavači tohoto životního stylu sami říkají, se ve svém jídelníčku zaměřují na přirozené zdroje potravy, které neprošly tepelnou úpravou. Zaměřují se převážně na zeleninu, ovoce, ořechy, semínka či různé druhy sušených mořských řas a svou stravu přitom hrdě nazývají takzvanou „živou“ stravou. Zpracování RAW potravin musí být přitom velmi šetrné a případná tepelná úprava by neměla překročit 45°C. Sem můžeme zařadit snad jen šetrné sušení rostlinných plodů. Ostatní tepelné úpravy typu vaření, pečení, smažení nebo jiná kouzla moderní kuchyně jsou v tomto směru nepřípustná.