Vyzkoušejte omáčku z dýně
Potřebné ingredience:
- 2 velké mrkve
- 1 menší dýně hokaido
- 3/4 hrnku (v syrovém stavu) bio cizrna
- 1 velká cibule
- česnekový prášek
- sůl růžová himalájská
- pepř
- tandoori masala koření
- 200g bio žito celé
- 250g bio rýže tradiční jasmínová
- lněný olej
- bio panenský olivový olej
- 3 lžíce kokosové mléka sušené prášek
- bio Adzuki vytvořené klíčky
- 2 lžíce bio canihua
- rozmarýn
- pažitka
Postup:
Cizrnu je potřeba propláchnout a namáčet až 12 hodin ve vodě. Poté vodu slijeme a dáme cizrnu vařit do čisté vody. Vaříme asi hodinu a během vaření sbíráme z povrchu pěnu.
Žito je potřeba namáčet až 24 hodin a poté je vaříme min. 2 hodiny v osolené vodě. Do hotového žita vmícháme 2 lžíce lněného oleje.
Hokaido pokrájíme na kostky, mrkev na větší proužky a rozložíme na plech, posypeme trochou česnekovým práškem, rozmarýnem, tandoori masala, pepřem, posolíme a pokapeme olivovým olejem. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 30-35 minut až trochu dýně zezlátne.
Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme ji trochu na olivovém oleji na větší pánvi. Přidáme cizrnu, pečenou dýni s mrkví, podlejeme připraveným kokosovým mlékem (ve 300ml teplé vody rozpustíme 3 lžíce kokosového prášku) a chvíli podusíme. Dokořeníme česnekovým práškem, solí a s tandoori opatrně, je hodně ostré. V případě potřeby zahustíme tak, že část omáčky odebereme a rozmixujeme a přimícháme zpět do omáčky a v připadě potřeby můžeme přidat ještě trochu vody na zředění.
Uvaříme jasmínovou rýži. Propláchneme rýži, dáme do hrnce a přidáme vodu. Na 1 díl rýže přidáme 2 díly vody, osolíme a přidáme asi 2 lžíce canihuy a pár kapek lněného oleje a vaříme v uzavřeném hrnci dokud rýže nezměkne a nevstřebá se voda. Do uvařené rýže vmícháme 2 lžíce lněného oleje. Lněný olej s rýží je opravdu výborný.
Omáčku podáváme posypanými klíčky adzuki a jako přílohu rýži a žito, které podáváme zvlášť, nebo je výborné rýži s žitem smíchat dohromady. Posypeme pažitkou nebo jinou bylinkou a přidáme také čerstvou zeleninu. Toto jídlo je vhodné i pro vegany, ale pochutná si na něm každý.
Dobrou chuť!