Zdraví z pohledu čínské medicíny - 5. díl: Březen a žlučník
V březnu začíná období jara, příroda probouzí svou sílu a energii a podle TČM přebírá žezlo od vody prvek dřeva. Orgánem, který si nyní vyžaduje naši největší pozornost, je žlučník.
Žlučník pracuje v těsné spolupráci s játry. Jeho hlavní funkcí je ukládání a vylučování žluči, která pomáhá při trávení potravy a podporuje správnou činnost sleziny a žaludku. Kromě toho má žlučník vliv na kvalitu spánku, a proto je ideální čas pro uložení se ke spánku před 23. hodinou, aby energie žlučníku nebyla rozptýlena a mohl tak správně pracovat.
Při disharmonii energií žlučníku se nejčastěji projevují problémy související s nedostatečným vylučováním žluči, což následně negativně ovlivňuje trávící funkce těla. Zde se objevují obtíže jako nadýmání, krkání, vystupování kyselých šťáv a průjmy. Kromě toho mohou být symptomy žlučníkových kamenů, strnulosti ramen a krku, nehtů, které jsou křehké a lámavé. Další příznaky, které se mohou objevit, jsou žízeň, bolest hlavy a migrény, otoky, neaktivita, nadměrná ospalost a lhostejnost.
Osoby s vyrovnanou čchi žlučníku bývají méně citlivé na psychické stresy a zvládají je lépe. Naopak, oslabení žlučníku se projevuje úzkostmi, obavami, neschopností se rozhodovat, poruchami spánku, častými nočními můrami, bušením srdce, podrážděností, nutkáním na zvracení a závratěmi.
Žlučníku ubližují emoce jako nevyjádřený hněv, frustrace, nenávist, žárlivost a nerozhodnost. Tyto negativní emoce spotřebovávají naši energii a mohou vést k dlouhodobým zdravotním problémům. Na druhou stranu, podle čínské filozofie jsou krátké výbuchy zlosti obvykle zdravé, protože umožňují energii volně proudit a uvolnit se.
V období jara je vhodné upřednostňovat teplá jídla, která kombinují dušenou a syrovou zeleninu. Je důležité konzumovat potraviny, které právě začínají růst, jako jsou hořčičné listy, řeřicha potoční, špenát nebo listy pampelišky. Vzhledem k aspektu kyselé chuti prvku dřevo je doporučeno do jídelníčku zařadit potraviny s kyselou chutí, jako jsou nakládaná a kvašená zelenina, kyselé zelí a různé obiloviny, například bulgur, kuskus, pšenice, špalda, rýže nebo žito. Pro podporu správné činnosti žlučníku je vhodné konzumovat artyčoky, fenykl, citrony, sladké brambory a sójové boby. A nezapomeňte na cokoliv naklíčeného!
Existuje řada bylin, které mohou prospívat zdraví žlučníku, jako je například kurkuma dlouhá, čekanka obecná, benedikt lékařský nebo jablečník obecný. Vhodné jsou také čajové směsi a bylinné tinktury, které obsahují hořké a tříslovinné složky, které mohou pozitivně ovlivňovat trávení a podporovat tvorbu žluči.
NÁŠ TIP: vyzkoušejte Diochi Detoxin kapky přírodní bioinformační bylinné kapky pro celkovou regeneraci a detoxikaci organismu. Hořká chuť bylin obsažených v Detoxinu je balzámem pro játra a žlučník, jimž napomáhá k normální funkci.
Zkušenosti zákazníků s doplňkem stravy Detoxin kapky:
"DIOCHI DETOXIN kupuji pravidelně již několik let. Kapky užívám na jaře a na podzim a jsem s nimi nadmíru spokojená. Jako detoxikační prostředek fungují velmi dobře a i můj žlučník to vždy velmi ocení. Určitě vyzkoušejte."
"Užívám po několikáté (po konzultaci s bylinkářkou). Díky tomu jsem se zbavila po X letech ekzému a jiných neduhů. Doporučuji."