České ghíčko BIO Ghí - přepuštěné máslo
Zvolte variantu
Popis
České Ghí je nejzdravější a nejlahodnější tuk pro vás s máslovo-oříškovou vůní. Produkt ekologického zemědělství.
Bio ghíčko ve kvalitě grass-fed. Bio ghíčko je vyrobené z másla, a to z mléka od krav chovaných v ekologickém zemědělství. Krávy se pasou celoročně na trávě, nedostávají preventivně antibiotika a hormony. Tudíž obsahuje i větší množství vitamínů, minerálů a např. kyselinu CLA, která pomáhá snižovat tuky v těle, hladinu cholesterolu a pomáhá budovat svalovou hmotu. To chceš!
Ghí nebo přepuštěné máslo či nejpřesněji přečištěné máslo je produkt pocházející z oblasti indického subkontinentu, a hraje důležitou roli v indické, egyptské i etiopské kuchyni, vyrábí se z kravského másla. Přepuštěné máslo se připravuje pomalým převařováním másla, kdy se odstraňuje voda a ostatní příměsi až zbude čistý, průhledný tuk žluté barvy, který má vyšší bod přepalování (200-250 °C) než původní máslo (150-180 °C) a delší trvanlivost i mimo lednici. Správně připravené a dokonale přečištěné ghí, které je uchováváno v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě, vydrží měsíce.
Ghí podle Ayurvédy:
- snižuje cholesterol,
- posiluje játra,
- obsahuje protivirové fenolitické antioxidanty,
- má omlazující a regenerační účinky,
- vyživuje buňky,
- detoxikuje organismus,
- je vhodné jako pleťová výživa a tonikum,
- posiluje nervovou soustavu,
- podporuje plodnost,
- posiluje ledviny,
- ulevuje při hemeroidech a chronických bolestech kloubů, vodnaté rýmě a bolestech uší,
- pomáhá při únavě,
- posiluje zrak,
- napomáhá trávení.
Složení:
bio mléčný tuk min. 99,3 %
Dávkování:
Ghí se uplatní zejména v teplé kuchyni na smažení (při 200-250 °C), vaření, dušení, pečení. Je ideální najíšku, pod dušenou zeleninu atd. Ve studené kuchyni je vhodný k mazání na pečivo nebo stačí každý den lžička pro zdraví. Dále je vhodný zevně na pokožku formou masáží, na popáleniny, poraněná místa, vysušené ruce.
Upozornění:
Ghí je přirozeně bezlepkový a neobsahuje laktózu. Nemusí se uskladňovat v lednici, stačí v temnu a při teplotě 0-20 °C. Případná změna konzistence není na závadu.
Jak se vaří ghíčko - návod na výrobu přepuštěného másla
Seznamte se s Ghí
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
škoda, že je v takovém plastovém kyblíku, uvítala bych sklo
Kvalitní pokrm vyžaduje kvalitní suroviny. Nezpracované máslo odebíráme z Polabských mlékáren a pochází od travou živených krav (tzv. grass fed). Máslo přepouštíme ručně ale ve velkých objemech, proto dokážeme zachovat originální kvalitu a konkurenceschopnou cenu.
Celý proces výroby probíhá pod dohledem veterinární správy a hygieny. Podle Áyurvédy je ghí elixír života. Díky svým vlastnostem a složení je velmi dobře stravitelné, podporuje vstřebávání veškerých živin, má omlazující a regenerační účinky, posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost. Pro své mnohostranné využití a především pro své účinky na zdraví je řazeno mezi SUPERPOTRAVINY. Naše ghíčko má díky unikátní receptuře vynikající chuť a vůni.
Jak používat Ghí:
Ghí (přepuštěné máslo) lze použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Má vysoký bod zápalu, proto se nepřipaluje.
- Ideální na smažení – pravý vídeňák se dělá na přepuštěném másle.
- Dá šmrnc vaší polévce i omáčce.
- Dušená zelenina na Ghí je bezkonkurenční.
- Při pečení lze Ghíčkem nahradit všechny margaríny a máslo.
- Lze i namazat na chléb a jíst za studena.
Ghí lze využít i k zevnímu použití na hojení ran.