Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)
Největší pozornost se u hlívy ústřičné a jejím obsahovým látkám věnuje vědecká i široká obec v otázce příznivého ovlivnění imunitního systému. Zdá se, že obsahové látky hlívy jsou schopné modulovat aktivitu složek imunitního systému, stimulují receptory na povrchu imunitních buněk a aktivují jejich činnost. Klinicky se tím projevuje vyšší odolnost vůči patogenním organismům , ale i proti bujení rakovinných buněk. Paradoxní však je, že obsahové látky dokážou v místě zánětu působit protizánětlivě, dokážou i neadekvátní projevy imunitní odezvy tlumit.
Má se za to, že obsahové látky podporují tvorbu červených krvinek, zároveň působí proti hemeroidům, ekzémům aproti popáleninám. Hlíva ústřičná chrání a podporuje hojení jaterní tkáně. Snižuje projevy zánětů jaterního parenchymu, urychluje regeneraci tkáně a blokuje efekt toxických látek jejím vychytáváním.