Ingredia Čisté Ghí - přepuštěné máslo z colostra
Zvolte variantu
Popis
Ghí nebo přepuštěné máslo či nejpřesněji přečištěné máslo je produkt pocházející z oblasti indického subkontinentu, a hraje důležitou roli v indické, egyptské i etiopské kuchyni, vyrábí se z kravského másla. Ghí je nejzdravější a nejlahodnější tuk pro vás s máslovo-oříškovou vůní.
Čisté Ghí je bezvodý máselný tuk z bovinního (kravského) colostra. Čistota je na úrovni 99,5% tuku. Ghí je přepuštěné máslo tedy máslo zbavené vody. v Ajurvédě je ceněno jako "elixír života". Odstraněním vody se prodlužuje trvanlivost máselného tuku na několik měsíců při vhodném skladování. Obsahuje vysokou koncentraci vitamínů rozpustných v tucích.
Ghí z colostra obsahuje oproti běžnému máslu výrazně vyšší obsah vitamínů A (na 100 g 500 % *RDD), E (na 100 g 30 % *RDD) a K (na 100 g 130 % *RDD).
*RDD - referenční denní dávka
Přepuštěné máslo se připravuje pomalým převařováním másla, kdy se odstraňuje voda a ostatní příměsi až zbude čistý, průhledný tuk žluté barvy, který má vyšší bod přepalování (200-250°C) než původní máslo (150-180 °C) a delší trvanlivost i mimo lednici.
Správně připravené a dokonale přečištěné ghí, které je uchováváno v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě, vydrží měsíce.
Co je to Colostrum?
- je první mléko bezprostředně po narození mláděte
- je bohatým přírodním zdrojem bílkovin, vitamínů, cukrů a minerálů - celkem obsahuje více než 200 účinných složek v jedinečném poměru
- napomáhá tvorbě a optimalizaci imunitního systému
- má antibakteriální a protivirové účinky
- podporuje vývoj mozku, tvorbu kostí a svalstva
Proč z Colostra?
- vysoký obsah vitamínů A,E,K
- 99,5% máselného tuku z kravského mleziva prodlužuje trvanlivost na 12 měsíců
- napomáhá spalovat tuky, detoxikovat tělo
- zabraňuje tvorbě zánětů
- neobsahuje laktózu
- příznivě působí na popáleniny a vyrážky
Ghí podle Ayurvédy:
- snižuje cholesterol,
- posiluje játra,
- obsahuje protivirové fenolitické antioxidanty,
- má omlazující a regenerační účinky,
- vyživuje buňky,
- detoxikuje organismus,
- je vhodné jako pleťová výživa a tonikum,
- posiluje nervovou soustavu,
- podporuje plodnost,
- posiluje ledviny,
- ulevuje při hemeroidech a chronických bolestech kloubů, vodnaté rýmě a bolestech uší,
- pomáhá při únavě,
- posiluje zrak,
- napomáhá trávení.
Složení:
mléčný tuk min. 99,5 %
Dávkování:
Ghí se uplatní zejména v teplé kuchyni na smažení (při 200-250 °C), vaření, dušení, pečení. Je ideální najíšku, pod dušenou zeleninu atd. Ve studené kuchyni je vhodný k mazání na pečivo nebo stačí každý den lžička pro zdraví. Dále je vhodný zevně na pokožku formou masáží, na popáleniny, poraněná místa, vysušené ruce.
Upozornění:
Ghí je přirozeně bezlepkový a neobsahuje laktózu. Nemusí se uskladňovat v lednici, stačí v temnu a při teplotě 0-20 °C. Případná změna konzistence není na závadu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Nedokážu říct, jestli šlo pouze o kus, který jsem zakoupil nebo jestli takto ghí tato firma vyrábí.
Chuť je jemná, nevtíravá, něco na způsob čerstvě nadojeného neupraveného mléka. Ghí je kvalitní, dá se použít na mnoho způsobů, dá se na něm smažit, může se použít na pečení apod. Při smažení je chuť zcela jiná, než jakou známe při použití oleje, je mnohem jemnější, zároveň není pokrm vysušený. Nepřepaluje se, dokonce i když se na něm smaží delší dobu. Určitě doporučuji jako zdravější variantu klasického oleje či jiného tuku, mimo jiné proto, že obsahuje vitaminy.
Jsme ryze českou společností, která se již od roku 2006 zabývá výzkumem účinků přírodní látky colostrum na lidský organismus. Na výzkumných projektech spolupracujeme s českými akademickými subjekty. Dále se zaměřujeme na vývoj a výrobu vlastních produktů. Jedná se především o colostrum ve formě sušeného prášku, které je určeno k velkoobchodnímu prodeji a dalšímu zpracování. Cílem společnosti Ingredia je stát se nejvýznamnějším středoevropským výzkumně-technologickým centrem v oblasti využitelnosti colostra pro lidský organismus.