Iswari Xylitol
Zvolte variantu
Popis
Xylitol (lidově březový cukr) je sladidlo, jež se získává z xylanu obsaženého v rostlinách, ovoci a zelenině. Nemá žádnou vedlejší příchuť. Xylitol je přibližně o 40 % méně kalorický než normální cukr, ale je stejně sladivý a díky velice nízkému glykemickému indexu (13) je vhodný pro diabetiky.
Xylitol je nesmírně ceněn pro svoji schopnost chránit zuby před zubním kazem. Tento účinek je způsoben napadáním ústní mikroflóry zodpovědné za vznik zubního kazu. Velmi kvalitní xylitol od Iswari pochází z USA a je získáván z březové kůry. Má krystalickou podobu jako běžný cukr.
Xylitol je používán jako sladidlo od šedesátých let 20. st. Dnes patří mezi nejpopulárnější přírodní sladidla v mnoha zemích světa od USA po Japonsko. Xylitol se získává z xylanu, což je přirozený sacharid vyskytující se v rostlinách, ovoci a zelenině. Dokonce lidské tělo ho vyrobí každý den až 15 g přirozeným metabolismem. Pro potravinové účely se xylitol vyrábí z březové kůry či kukuřice. Důležité je, že xylitol je vždy naprosto stejnou látkou, ať se získává z jakéhokoli zdroje.
Xylitol je pomalu absorbován a jen částečně využíván. Proto méně kaloricky zatěžuje tělo: obsahuje o 40 % méně kalorií než běžný cukr. Navíc nestimuluje slinivku k produkci inzulinu. Z tohoto důvodu je se svým glykemickým indexem 13 skvělým sladidlem pro diabetiky.
Jak prokázaly dlouhodobé studie, xylitol má další skvělou vlastnost, což je jeho schopnost chránit zuby před zubním kazem. Na rozdíl od ostatních cukrů neslouží jako potrava pro ústní mikroflóru, která produkuje kyseliny a napadá zubní sklovinu. Naopak ji napadá a likviduje.
Xylitol chutná úplně stejně jako cukr. Zatímco ale rafinovaný cukr je pro naše tělo zátěží, xylitol má léčivé účinky. Nebezpečí konzumace rafinovaného cukru v potravě je velmi dobře prozkoumáno. Jeho nadměrná spotřeba vede k diabetu a nadváze. Cukr také zvyšuje krevní tlak, obsah triglyceridů a cholesterolu, což vede k riziku srdečních chorob. Proto si oslaďte xylitolem, který chrání vaše zdraví!
Složení:
xylitol krystalický 100%
Průměrné nutriční hodnoty ve 100 g: 1000 kJ / 240 kcal
- proteiny <0,5 g,
- sacharidy 100 g (z toho cukry <0,5 g),
- tuky <0,5 g (z toho nasycené mastné kyseliny <0,1 g),
- vláknina <0,5 g,
- sůl 0,01 g
Jak používat:
Protože xylitol je stejně sladivý jako cukr, jednoduše si oslaďte šálek kávy nebo čaje stejným množstvím, jako u běžného cukru.
Krystalický xylitol je také přímo použitelný pro vaření a pečení. Na rozdíl od jiných cukrů se při vysokých teplotách nerozkládá, takže je skvělý do všech receptů, které vyžadují cukr. Upravit recept pro použití xylitolu nemůže být snazší - jednoduše požadované množství cukru nahraďte xylitolem v poměru 1:1.
Země původu:
USA
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Bohužel vysoká cena v porovnání s normálním cukrem, ale jsem šťastná, že vůbec něco takového existuje.
Iswari Superfood, s.r.o. je česká firma, která ve spolupráci se sesterskou portugalskou firmou Alma Valor dodává na trh tzv. superpotraviny pod vlastní obchodní značkou ISWARI. Iswari (čti Íšvarí) znamená v sanskrtu Bohyně. Naším cílem je sdílet s Vámi přirozenou moudrost přírody a nabídnout Vám plodiny, které byly často součástí jídelníčku tradičních kultur naší planety a pro které je typická jedna společná vlastnost: mají mimořádné nutriční složení s pozoruhodně pozitivním dopadem na naše zdraví.
Nabízíme jak produkty, které již mají na českém trhu tradici, tak i produkty zcela nové. Úmyslně se vyhýbáme termínu, že tyto produkty vyrábíme. Tvoří je totiž moudrá příroda, my se jen snažíme dodat je spotřebitelům v co nejčistší formě. Proto Vám nabízíme naše superpotraviny v biokvalitě a zpracované maximálně šetrným způsobem bez vysokoteplotní a samozřejmě chemické úpravy. Tyto dary přírody se k Vám tak dostanou plné živin a minerálů, jakoby byly právě sklizeny na poli, v džungli či vysokých horách své domoviny.
Značku založili společně Goncalo Sardinha (Portugalsko), Jason Linton (Irsko) a František Lomský (ČR). Produkty značky Iswari se tak nejvíce prodávají v těchto třech zemích, ale i v dalších státech Evropy.