Tradiční chuť Vánoc bez lepku: Od lineckého po raw kuličky
Vánoční atmosféra nás obklopuje vůní skořice, perníku a nesmírně lákavých vůní pečených dobrot. Všechny naše recepty jsou v tomto duchu – a co je to nejlepší? Jsou všechny bezlepkové ! Od tradičního lineckého a medovníkových kuliček, které potěší milovníky klasických receptů, až po brownie kuličky s malinami, které jsou vhodné i pro ty, kteří teprve objevují kouzla kuchyně – a to díky tomu, že jsou nepečené a raw, plné živin a intenzivních chutí.
Medovníkové kuličky
Budete potřebovat:
Na těsto:
100 g cukru moučka
2 polévkové lžíce medu
40 g másla
1 čajová lžička sody
1 vejce
250 g rýžové mouky + mouka na zpracování těsta
Na krém:
1 karamelové salko
250 g másla
Máslo, vejce, cukr a med zahříváme ve vodní lázni a postupně přidáváme mouku smíchanou se sodou. Zpracujeme nelepivé těsto, ze kterého vyválíme placky a dáme péct na plechu vyloženém pečicím papírem na 4-5 minut a 175 stupňů. Mezitím si připravíme krém. Změklé máslo smícháme se salkem a vytvoříme hladký krém. Po upečení placky rozdrtíme na drobečky. Větší část rozdrcených placek smícháme s krémem a vytvoříme hmotu, ze které tvarujeme kuličky. Ty poté obalíme ve zbytku rozemletých placek. Kuličky necháme hodinu ztuhnout a můžeme podávat.
Linecké cukroví
Budete potřebovat:
Na těsto:
200 g Bezlepkové samokypřící směsi na pečení BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ)
100 g studeného másla
50 g moučkového cukru
1 větší vejce
1 čajová lžička vanilkového extraktu
2 g citronové kůry
2 ml citronové šťávy
moučkový cukr na obalení
Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem. Přidáme strouhanou citronovou kůru a zlehka promícháme. Poté do sypké směsi zapracujeme studené máslo, vejce, citronovou šťávu a kůru. Hněteme, dokud se všechny přísady nespojí v hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň 2 hodiny, nejlépe však do druhého dne. Poté těsto vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrajujeme kolečka nebo jiné tvary – polovinu s otvorem a polovinu bez otvoru. Kolečka rovnáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu cca 10 minut. Vychladlé cukroví slepujeme marmeládou a obalujeme v moučkovém cukru.
Brownie kuličky s malinami
Budete potřebovat:
400 g sušených datlí
4 polévkové lžíce kešu másla (krému)
3 polévkové lžíce nepraženého kakaa
60 g kakaového proteinu
30 g nasekaných kešu ořechů
1-2 polévkových lžic vody (pokud bude těsto příliš tuhé)
Do mixéru dáme datle, kešu máslo, protein a kakao a mixujeme, dokud se nám nevytvoří lepivá hmota. Pokud hmota lepí málo, přidáme vodu, jestli naopak moc, přidáme kakao a protein. Nakonec do připravené směsi vmícháme nasekané ořechy. Z hmoty tvarujeme kuličky požadované velikosti a obalujeme v rozdrcených malinách. Kuličky můžete jíst hned nebo skladovat v lednici.